Hogere wiskunde en zo

Ik heb me al een tijdje voorgenomen om meer te leren over patroontekenen. Niet dat ik niet in de standaardpatronen pas, dat gaat eigenlijk altijd zonder aanpassingen. Mijn probleem is meer dat ik de juiste patronen maar niet vind. Dan heb ik iets in mijn hoofd, spit ik mijn inmiddels aanzienlijke berg patronen en patronenboekjes door, surf ik wat op internet en eigenlijk zit daar dan zelden bij wat ik zoek. Of het is er wel, maar moet in het buitenland besteld worden en/of het is behoorlijk prijzig.

Als kind vond ik het enorm leuk om mode te ontwerpen. Hele dagen zat ik achter elkaar modepoppetjes te tekenen en kleren te ontwerpen. Dus dát deel heb ik alvast in de vingers. Daarom bedacht ik me dat het best een idee zou zijn om mijn eigen patronen te tekenen. Maar dan moet je natuurlijk wel wat basisdingen weten.

Járen geleden kocht mijn moeder eens een patroontekencursus en die gaf ze aan mij, een mooi beginpunt dacht ik. De cursus is volgens het Lutterloh-systeem. In het kort komt dat systeem erop neer dat je allemaal patronen op mini-formaat hebt. Je meet vervolgens je heup- en borstomvang en met behulp van bijgeleverde speciale centimeter teken je vervolgens zelf de patronen op de juiste maat. Klinkt goed. Toevallig zat er wel een patroon bij dat mij aansprak, dus ik ging aan de slag.

1. Je kiest een patroon. In dit geval de linker, mét mouwtjes.

2. Dit is een patroondeel op schaal (zo’n 5×5 cm). Op het patroondeel staan allemaal punten en een kruisje. Je plakt het patroondeel middenop je patroonpapier.

3. Je neemt je bovenwijdte. In het overeenkomstige gat op de centimeter plaats je een speld of punaise, die prik je in het aangegeven kruisje op het patroondeel. Vervolgens leg je de centimeter langs de punten op het patroon en meet de aangegeven lengte af. Daar zet je een punt en vervolgens verbind je die punten met elkaar. In theorie heb je dan een patroon op je eigen maat.

Het leek veelbelovend, maar gaandeweg stuit ik op steeds meer issues, zoals a) je moet de centimeter met een speld of iets vastzetten wat als middelpunt dient, maar dat verschuift steeds, b) je moet de punten verbinden middels een vloeiende lijn en dat moet je naar eigen inzicht doen (er zitten wel van die curvelinealen bij, maar geen uitleg hoe je die precies gebruikt) en c) je bent nog steeds afhankelijk van meegeleverde patronen. Tsja. Nog niet ideaal dus.

Voorlopig worstel ik nog maar even door, want ik vind het patroon wel echt leuk, maar ik ben nog niet helemaal enthousiast over het systeem. Als iemand mij een boek kan aanraden om écht je eigen patronen te kunnen tekenen, dan houd ik mij aanbevolen!

Advertenties

8 gedachten over “Hogere wiskunde en zo

 1. Ik herken da van de zoektocht naar patronen, maar echt patroontekenen is werkelijk niet eenvoudig. Ik heb van een collega een boek daarove gekregen en aan M doorgegeven, zal eens even vragen….. Groet @

  Like

 2. Ik ben benieuwd naar de titel! Ik heb net een boek besteld (verjaardagscadeautje voor mezelf) “Design-it-yourself-clothes” van Cal Patch. Schijnen leuke moderne, basic patronen te zijn, die je prima kunt aanpassen aan je eigen ideeen. Ik ben benieuwd!

  Like

 3. Ik vind het al knap dat je het probeert! Ik heb me, bij mijn eigen 'naaijuf' ingeschreven voor een cursus patroontekenen. Twee avonden, maar wel pas in oktober ergens (als de normale cursus ook weer begint). Is weliswaar in IJsselstein, maar misschien goed om in gedachten te houden!

  Like

 4. Hoi Mo?
  Dit is een tijdje geleden, maar ik hoop dat je volgehouden hebt. Ik heb het pas en het werkt als een tierelier. Ik ben op zoek naar precies dit patroon, om mijn zus een groot plezier te doen, het nr. zie ik en heb het systeem maar dit komt denk ik uit de oudere versie, kun je me helpen?
  I hope so, groetjes Wilma

  Like

  • Hallo Wilma,

   Sorry voor mijn extreem trage reactie. Een tijdje niet geblogd en dan krijg je dat… Ik heb helaas niet doorgezet met het systeem. Vond het teveel gedoe. Ik heb het patroon idd uit een heel oud boekje, ik schat uit de jaren 80 ergens. Dus ik vrees dat inmiddels misschien niet meer bruikbaar is… Mocht je er nog wel wat mee kunnen, laat maar even weten, dan scan ik hem in.

   Groetjes, Monique

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s